Czy zastanawiałeś się, dlaczego mieszkańcy Włoch, Hiszpanii bądź Grecji żyją znacznie dłużej, niż mieszkańcy północnych rejonów Europy? Tak, to nie żart! Badania dowiodły, że mieszkańcy basenu śródziemnomorskiego żyją znacznie dłużej i to dzięki specyficznej diecie. Na czym polega dieta śródziemnomorska i dla kogo jest przeznaczona?
Po pierwsze - składniki
Podstawowym elementem diety śródziemnomorskiej są oczywiście ryby, czyli główny składnik dań w państwach leżących nad Morzem Śródziemnym.
Dieta śródziemnomorska to również owoce morza. I choć dla większości "północnych" Europejczyków są one nie do zjedzenia, to jednak warto się przekonać i spróbować ich. Smak wielu owoców morza przypomina smak potraw, które znamy niejako ze swojego "podwórka".
Oczywiście nie można wyobrazić sobie diety śródziemnomorskiej, bez odpowiedniej dawki warzyw i owoców. Mamy tu na myśli przede wszystkim produkty takie jak: oliwa z oliwek, orzechy, ziarna zbóż, czosnek i cebula.
O sile diety rodem z Morza Śródziemnego świadczą również przyprawy. Jeśli lubicie dobrze przyprawioną kuchnię, to wersja śródziemnomorska z pewnością będzie Wam odpowiadać. Zwłaszcza, jeśli preferujecie smaki kminku, tymianku, szałwii, bazylii, oregano itd.
Co z mięsem i wodą?
Dieta śródziemnomorska jest bardzo uboga w czerwone mięso. Nic w tym dziwnego - bardzo szybko doprowadza ono do chorób miażdżycowych i innych, niebezpiecznych zmian w obrębie naszego układu krwionośnego. Pasjonaci diety śródziemnomorskiej piją za to dużo wody. Ułatwia one przemianę materii i odciąża układ pokarmowy.
Dla kogo przeznaczona jest ta dieta?
Jedzenie w wersji śródziemnomorskiej to opcja dla wszystkich. Jeśli jednak masz problemy z sercem, zmianami miażdżycowymi, tarczycą bądź ciśnieniem krwi, jest ona zalecana Tobie w szczególny sposób. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę ze śródziemnomorskim sposobem żywienia, nie zapomnij o tym, by na początku liczyć kalorie.
Komentarze
Prześlij komentarz