Jak stracić na wadze na wiosnę






Wiosna to presja, by stać się fit na nadchodzące coraz większymi krokami lato! Warto się poddać tej presji, czy może odpuścić? Oczywiście, że poddać się jej - byle z umiarem!


Dieta na wiosnę


Katorżnicze głodówki, dieta składająca się z liścia sałaty i gorzkiej kaw to już przeżytek. Dziś nie odchudzamy się skrajnie, tylko z głową. Zastanówmy się, co w naszej dotychczasowej diecie było mocno nie w porządku i zmieńmy to! Zacznijmy od odstawienia produktów, które niezbyt dobrze na nas wpływają, powodują, że czujemy się ciężko - tłuste frytki, smażony kurczak, lody z bitą śmietaną - świetnie można się bez nich obejść! Dieta wiosenna powinna obfitować w świeże owoce i warzywa, których jest na rynku coraz więcej i coraz lepszej jakości.

Wraz z nadejściem wiosny warto zrobić porządki w swoim sposobie odżywiania i zredukować do minimum wszelkie węglowodany - pieczywo, kasze, makarony, a nawet bardzo słodkie owoce, takie jak winogrona lub rodzynki. Świetnym pomysłem jest odstawienie ich na dwa tygodnie, by oczyścić organizm i lekko schudnąć - to pomaga nabrać właściwych nawyków. Po dwóch tygodniach bez cukru i węglowodanów (nawet złożonych, takich jak pełnoziarniste pieczywo), można powoli wdrażać je do diety, na przykład w postaci dwóch kromek pumpernikla na śniadanie, czy makaronu pełnoziarnistego do obiadu.

Aktywność na wiosnę

Dieta bez węglowodanów i z ograniczoną ilością tłuszczu powoduje, że jemy głównie białko oraz warzywa i owoce - dzięki temu nasze mięśnie mają szansę się odbudować po zimie! Do wiosennej diety warto więc dorzucić regeneracyjny trening, początkowo w postaci lekkiego porannego joggingu albo wycieczek rowerowych kilka razy w tygodniu. Dzięki takim zabiegom nie odczujemy, że zaczęliśmy się odchudzać, a na pewno uda nam się przygotować swoje ciało na wiosnę - zrzucić kilogramy, wzmocnić je i ujędrnić!

Komentarze